
Köpek eğitiminde ailenin önemi çok büyük. Pozitif köpek eğitiminde, eğitime her zaman aileyi dahil eder, baş rolde tutarız. Amacımız köpek-eğitmen değil, köpek-ve insanı iletişimini kurmak, onu pekiştirmek olur.
Köpek eğitiminde tıpkı çocukların eğitiminde olduğu gibi, öğretmenle-eğitmenle bitmiyor işler. Çocuklar okula gitseler de daha çok aile davranışı etkili oluyor öğrenme, düzenli çalışma konusunda. Evet öğretmenler öğretiyor, aile evde kontrolü, devamlılığı ve çalışmayı sürdürüyor. Çocuğu çalışmaya teşvik ediyor. Köpek eğitiminde de durum bundan farksız değil. Aile üyelerinin her biri eğitime dahil olduğunda ve altını çizmek gerekir ki birbirleriyle çelişkili davranmadığında, sonuçlar da çok daha iyi oluyor.
Aile evinde köpek sahibi olmaktan ve bu durumun zorluklarından bahsetmek isterim size. Daha önce yayımlanan sayılarda yer alan yazılarda da bahsedildiği gibi köpek eğitimi=tutarlılık ve sabır demektir. Maalesef aile evinde bu olamayabiliyor. Bir eğitmen ve köpek sahibi olarak söylüyorum ki, işler her zaman istediğimiz gibi gitmiyor. Kendi annemden örnek verecek olursam, ne kadar uyarsam da ve profesyonel bir köpek eğitmeni olsam da kimi zaman beni dinlemiyor ve yanlış bir davranış, yanlış bir yönlendirme günlerdir, belki de haftalardır çalıştığımız konuyu en başa döndürüyor.
Örneğin; köpeğim kapıyı açması için havlıyor, kapı açılıyor. Dışarıya çıkmak için havlıyor, hemen dışarıya çıkartıyor. Mama istiyor havlıyor, su istiyor havlıyor… Bu havlamalar asla bitmiyor. Çünkü havlayarak anneme her şeyi yaptırabiliyor. Bunun farkında… Benim aylarca bu sorunu çözmek için üzerinde çalıştığım köpeğim, ders yoğunluğum sebebiyle annemle fazla vakit geçirmesi sonucu, annemin de bu zamanlarsa yanlış davranıyor olmasından kaynaklı, yeniden her şeye havlayan bir köpek oluyor. Köpeğe iyilik olarak düşündüğü ya da komşulara rahatsızlık vermemek için yaptığı davranış, biz eğitmenler için yanlış yönlendirme oluyor.
Köpek sahiplenmeden, eğitime başlamadan önce üzerine çokça düşünülmesi gereken konulardan biri de bu. Tüm aile buna hazır mı? Tüm fertler çalışmalara katılacak mı? Ailenin her üyesinin yeterli sabrı var mı? En önemlisi herkes tutarlı davranacak mı? Olmazsa olmuyor çünkü. Aileden bir kişi bile “bu sefer de böyle olsun” dediği an her şey başa sarıyor, emekler boşa gidiyor.
İşin özü eğitim ailede başlayıp ailede bitiyor diyebilirim. Biz eğitmenlerin sihirli değneği varmış gibi düşünülüyor (keşke öyle olsa). İstenmeyen durumların yaşanmaya devam ediyor olmasının sebebi, tutarsız davranışlar ve yeterli çalışmaların yapılmaması olmasına rağmen, bazen tüm sorumluluk biz eğitmenlere bırakılabiliyor. (Başarısız oldu/öğretemedi gibi…)
Aile köpekleriyle yeteri kadar kaliteli vakit geçirmedikçe, köpekleriyle eğitmenin önerdiği ve yapılmasını gerekli gördüğü doğru çalışmalar, günlük tekrarlar yapılmadıkça, eğitim başarıyla sonuçlanmaz. Eğitmen bir yere kadar size eşlik eder. Gerisi ailenin çalışmasına, pekiştirmesine bağlıdır. Doğru çalışma, bol sabır ve tüm aile bireylerinin tutarlı ve aynı davranışı; sonuç harika bir eğitim, müthiş iletişim, mutlu bir hayat…
Bu makale, StarDogs Eğitimciler Akademisi mezunu Pozitif Köpek Eğitmenlerimizden Övgü Maltaş tarafından kaleme alınmıştır.