Barınaktan Sahiplenilen Köpekler

Barınaktan Sahiplenilen Köpekler

Covid-19‘un tüm dünyayı ele geçirmesi ile bildiğimiz düzenler bozulmaya başladı. Bu yazıda pandeminin günlük hayatımızda yaptığı negatif değişikliklerden bahsetmeceğim. Hatta bazı köpekler adına bu negatifliklere teşekkür edeceğim. Çünkü tüm dünyada barınaklardan köpek sahiplenme oranları arttı. “Evde değilim o yüzden bir köpeğin sorumluluğunu almak için uygun değilim” diye düşünenler, çocukları evde zaman geçirdiği ve sosyal hayatları kalmadığı için eve renk getirmek isteyenler binlerce köpeği sahiplendi.

Daha önce sizlere, “Köpek Sahiplenmeden Önce Neler Hesaba Katılmalıdır” başlıklı yazıda başınıza gelebileceklerden bahsetmiştik. Hala köpek sahiplenmeyi düşünenlerin önce bu yazıyı okumalarını rica edeceğim. Bu sefer barınaklardan sahiplenilen köpekler hakkında biraz bilgi vermek istiyorum.

Önce Sağlık Kontrolü

Kimi sokaklarda, otoyol kenarında doğmuştur, kimi büyük hayallerle sahiplenilip sahiplenen insanların istedikleri davranışları göstermediği için ya da türlü bahanelerle sokaklara bırakılmıştır. Bir barınağın kapısından girdiğiniz anda yüzlerce köpek kendini göstermek için elinden geleni yapar. Öyle ya her gelen, yeni bir hayatın umududur.
Barınaktan köpek sahiplendiğiniz zaman ilk dikkat etmeniz gereken şey sağlık kontrolüdür. Barınaktan çıkıp eve gelen bir köpek, kısa süre sonra diğer arkadaşlarından aldığı hastalıkların belirtilerini göstermeye başlayabilir. Bu nedenle veteriner ile gerçekleştireceğiniz detaylı bir tarama, ileride ortaya çıkacak hastalıkların önüne geçmenize ya da erken teşhis ile tedavi edilmesine yardımcı olacaktır.

Sağlığı Yerinde, Peki Ya Sonra?

Barınaktan sahiplendiğiniz her köpek geçmişinden yüklü bir bavul ile evinize yerleşecektir. O bavulu depoya kaldırmak, çöpe atmak ya da sürekli açıp içini karıştırıp ortaya çıkartmak tamamen sizin elinizde olacaktır. Köpekler çevresel faktörleri değiştiği zaman hayata sıfırdan başlamaya her zaman hazırdır. Eğer siz de, yeni hayatına alışıp eski yüklerinden kurtulması için ona yardımcı olursanız çok daha hızlı sonuçlar alabilirsiniz.
Yapılan araştırmalar ev, ortam, sahip değiştiren köpeklerin kendi karakterlerini göstermek için ortalama 3 aylık bir zamanın geçmesi gerektiğini ortaya koymuştur. İlk günler sadece bol bol dinlenen ve güvenli alanını belirleyen köpek, üçüncü haftadan sonra ancak rahatlamaya başlayacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki, köpeğin terk edilmeyeceğinden emin olması 3 ay ile 1 yıl arasında değişiklik göstermektedir.
Yetişkin bir köpek sahiplendiyseniz büyük ihtimalle tuvalet eğitimi vardır ya da kısa sürede yardımınız ile birlikte tuveletini dışarı yapmayı öğrenecektir. Bebeklik ve ergenlik sürecinde var olan kemirme, dişleme, ısırmaya duyduğu ihtiyaç daha az olacaktır. Fakat yeni sahipler ve yeni çevresel faktörlere göre uyumlanmaya çalışan köpek, zaman zaman geçmişten getirdiği yükleri sizlerin hayatına bırakacaktır.

Uyum Sağlamasını Nasıl Hızlandırabilirsiniz?

Köpeği eve getirmeden bir gün önce, kendini güvende ve rahat hissedeceği, kısıtlı bir alan yaratmanız yeni hayatı başlarken köpeğin psikolojisi açısından sağlık olacaktır. Bu alanda köpek dinlenme, rahatlama ve yeni yaşam ortamını gözlemleme şansı bulurken, siz de oluşabilecek kazaları (ayakkabı, kablo, eşya parçalama, tuvalet vb.) önlemiş olursunuz. Hazırladığınız kısıtlı alanın içinde yatak, ped, oyuncak, su ve mama kabı bulundurarak, kendi bölgesinde ihtiyacı olan her şeyin hazır olması sürecin kontrollü ilerlemesi açısından kolaylık sağlayacaktır.
Köpeğinizi aldıktan sonra evden içeri sokmadan önce sokağınızda, kapınızın önünde, varsa apartman bahçesinde kısa bir yürüyüş yapmanız, yeni çevresini tanımasına yardımcı olurken aynı zamanda evde olabilecek tuvalet kazasının önüne geçmenizi sağlayacaktır.
Eğitimin köpek eve geldiği ilk gün başladığını unutmayın. Önceden kolay ulaşabileceğiniz yerlere koyduğunuz ödül mamalarını, doğru davranışlarını ödüllendirmek için kullanın. Sınırları ve evin kurallarını ilk günden itibaren uygulayın.
Köpeğin daha önceden ev hayatını bilip bilmemesi sizin için önemli olmamalı. Bu nedenle ilk günden itibaren sizin için en uygun şartları oluşturmanıza yardım edecek “pozitif köpek eğitmeni” ile çalışmalarınıza başlayın. Unutmayın başkası için kötü davranışları nedeniyle sokağa bırakılmış bir köpek, sizin kontrolünüzde mükemmel bir hayat arkadaşına dönüşebilir.

Beklentilerinizde Gerçekçi Olun

Unutmayın! Bir köpeği sahiplenirken yaklaşık 10 yıl ve belki daha fazla sürecek bir anlaşmaya imza attınız. Bu nedenle birlikte geçireceğiniz hayatın ve eğitim sürecinin her zaman hayal ettiğiniz gibi olmayacağının farkında olun. Beklentileriniz konusunda ne kadar gerçekçi olursanız, oluşan sorunları pozitif eğitim yöntemleri ile ortadan kaldırmaya kalktığınız sürece, köpeğiniz ile mutlu ve huzurlu bir hayat yaşamamanız için ortada bir sebep kalmayacaktır.

Bu yazı, StarDogs Eğitimciler Akademisi mezunu Pozitif Köpek Eğitmenlerimizden Tülay Çığıraç tarafından kaleme alınmıştır.

Konu hakkında detaylı bilgi almak ya da köpek eğitimi ile ilgili herhangi bir konuda danışmak için bize sayfa altında ve üst bantta listelenen tüm sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz. Ayrıca sol alt köşedeki WhatsApp balonumuz ve iletişim sayfamızı da bize ulaşmak için kullanabilirsiniz. Size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

Bu yazıyı paylaşın